Den antifascistiske kamp over grænserne 1933-1945
| SPANISHSKY.DK 31. MARTS 2019 |
Rien Dijkstra – sekretær i den hollandske spaniens-forening og initiativtager sammen med den danske spaniensforening til hjemmesiden www.spanishsky.dk – døde i august 2018.
Rien har skrevet denne beretning om August Levin (født 25. maj 1895 i Loitz) og Eugen Schwebinghaus (født den 4. januar 1906 i Ronsdorf, henrettet den 24. august 1944 i fængslet i Bruchsal.), der var to af de mange, der deltog i den antifascistiske kamp over grænserne 1933-1945
Af Rien Dijkstra
Mange tyskere krydsede grænserne i den antifascistiske kamp
Da Hitler tog magten i 1933, drog mange tyskere i eksil. Ofte blev de smuglet over den tyske grænse til nabolande; smuglet, da de ikke havde pas og andre papirer, der var nødvendige for at rejse.
Tyske antifascister krydsede således illegalt grænsen mellem Tyskland og Holland nær Groningen på steder som fx Nieuw Statenzijl, Delfzijl, Bellingwolde.
De, der formåede at flygte til Holland, fortsatte deres modstand mod Hitler-regimet fra Holland. Der blev opbygget et nært samarbejde med de hollandske antifascistiske organisationer, som gav flygtningene en vis sikkerhed, da de opholdt sig illegalt i Holland, og derfor altid var i fare for at blive arresteret af det hollandske politi.
Da den Spanske Borgerkrig brød ud i 1936, rejste mange af disse flygtninge fra Holland til Spanien. Og senere, da den Spanske Republik blev besejret, fortsatte mange kampen mod fascismen i andre europæiske lande i disses forskellige nationale modstandsorganisationer.
Det samme gjorde August
August Levin var blandt de mange antifascister, der forlod Tyskland og rejste illegalt til Holland. Han var flygtet fra koncentrationslejren Neusustrum – en af koncentrationslejrene i Ermsland-regionen få km. fra grænsen til Holland – i november 1933. Efter at han havde krydset grænsen, kontaktede han lederen af det Hollandske Kommunist Parti, Geert Sterringa.
Det tyske kommunistparti havde på det tidspunkt et velfungerende netværk i Holland, – i Heerlen, Groningen med flere. Derfra organiserede man penge og illegal litteratur til den fortsatte modstandkamp i Tyskland.
Til Spanien i Chapaev-bataljonen
August Levin blev ansvarlig for dette arbejde og valgt til en ledende rolle for det centrale Amsterdam. (Fra 1931 til 32 havde han deltaget i Det kommunistiske Partis lederskole i Moskva.) I 1934 blev han overført til grænseområdet og var direkte involveret i smugling af illegal litteratur fra Holland til Tyskland. Senere, i oktober 1936, rejste han til Spanien, hvor han kæmpede i Chapaevbataljonen, XIII Brigade.
Som følge af den Spanske Borgerkrig og annekteringen af Østrig og Sudetenland udøvede Tyskland endnu større pres på den hollandske regering for at intensivere forfølgelsen af tyske, politiske flygtninge. På det tidspunkt arbejdede Levin sammen med en gruppe illegale tyske kommunistiske emigranter i Holland – bl.a. Eugen Schwebinghaus, der fungerede som kontaktperson for de tilfangetagne tyske emigranter.
Eugen Schwebinghaus – en uforsonlig antifascistisk kæmper
Eugen var bygnings- og møbelsnedker. I 1922 blev han medlem af Tysklands Kommunistiske Ungdomsforbund, KJD og i 1924 medlem af det tyske kommunistparti Kommunistische Partei Deutschlands (KPD). Fra 1931 arbejdede Eugen som leder af Proletarisk Revolutionære forfatteres Forbund til nazisternes overtagelse af magten i Tyskland i januar 1933, hvorefter han rejste til Paris, men senere vendte tilbage og arbejdede i KPD’s illegale ledelse.
Via Prag kom Eugen senere til den Internationale Lenin-Skole i Moskva. I november 1936 rejste han til Spanien og kæmpede i de Internationale Brigader. Efter Republikkens sammenbrud gik han over Pyrenæerne til Frankrig, hvor han blev arresteret af det franske politi og indsat i fangelejren i Vernet.
Det franske politi overleverede i 1941 Eugen til Gestapo. Kort efter han var blevet indsat i en interneringslejr flygtede han til Holland. I Amsterdam kom Eugen i kontakt med ledelsen af tyske emigranter og fik som opgave at varetage forbindelsen til de tyske emigranter, der var blevet arresteret af det hollandske politi.

Mindeplade for bl.a. Eugen Schwebinghaus. Frank VincentzLicens
I kølvandet på den tyske invasion af Holland blev han anholdt i Amsterdam den 23. april 1943 og dømt til døden. I et farvelbrev til sin familie skrev han: “Må fremtiden være lykkeligere for dig end nutiden”. Den 24. august 1944 blev han henrettet i fængslet i Bruchsal.
I Den Tyske demokratiske Republik, DDR
Under hele Anden Verdenskrig arbejdede August Levin for de illegale emigranters sikkerhed i Holland og indsamlede penge til modstandskampen. I Haag arbejdede han sammen med sin fremtidige kone Joanna, som var forbindelsesleddet mellem det hollandske kommunistparti og gruppen af tyske emigranter. I 1945 vendte de begge tilbage til den senere Tyske Demokratiske Republik, DDR.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.