| SPANISHSKY.DK 16. FEBRUAR 2019 |

Et mindesmærke i Glasgow for de søfolk, der trodsede Francos blokade af den spanske republiks havne

Af International Brigade Memorial Trust

Et monument for de britiske søfolk, der trodsede fascistiske bomber og Francos blokade af den spanske republikanske havne under den spanske borgerkrig, vil blive afsløret i Glasgow den 2. marts i år. Monumentet bliver rejst ved floden Clyde nær Jamaica Street Bridge ikke langt fra Glasgows La Pasionaria-mindesmærke for de Internationale Brigader

 

Skulptør Frank Casey

Skulptør Frank Casey

Mindesmærket

På toppen af det næsten fire meter høje mindesmærke ‘Blokadebrydere til Spanien’ (‘Blockade Runners to Spain) er der placeret en bronze-skulptur, skabt af skulptør Frank Casey, af en sømand, der giver et advarselsråb. Yderligere vil der være placeret en plakette på monumentet med navne på de britiske skibe, der sank ved ubåds- og luftangreb i og omkring republikanske havne, sammen med handelsflådens skibe markeret på et kort over Spanien.

Kampagnen

Afsløringen er kulminationen på en 15-årig lang kampagne, gennemført af Jernbane- og Skibsfartsfagforeningen National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) Glasgowsafdeling og skulptør Frank Casey med støtte fra International Brigades Memorial Trust (IBMT).

Arkitektens skitse af det nye monument: 'Blockade Runners to Spain' ('Blokadebrydere til Spanien')

Arkitektens skitse af det nye monument: ‘Blockade Runners to Spain’ (‘Blokadebrydere til Spanien’)

Fundraising blev ledet af RMT-medlemmer, der har indsamlet næsten £ 10.000, efter tilladelsen til rejsning af monumentet blev givet af Glasgow kommunalbestyrelse i november 2017.

Afsløringen og underholdning

Efter afsløringen, der er planlagt til kl. 12.00, vil der være musik og underholdning på Admiral Bar (72a, Waterloo Street, Glasgow G2 7DA). Blandt de kunstnere, der vil underholde om eftermiddagen er folkemusik/rockgruppen The Wakes.

Blokadebrydere til Spanien: Frank Caseys bronzefigur 'The Warning Shout' ('Advarselsråbet') til monumentets top

Frank Caseys bronzefigur ‘The Warning Shout’ (‘Advarselsråbet’) til monumentets top

Tabet af britiske handelsskibe og sømænd

En rapport udgivet af Den Spanske Republiks ambassade i London i 1938 viste, at i de første to år af borgerkrigen blev 13 britiske handelsskibe sænket ved fjendtlige handlinger, 51 andre blev bombet fra luften, to blev minesprængt, fem blev angrebet af ubåde og 23 beslaglagt eller tilbageholdt af Francos styrker.

Femogtredive britiske søfolk blev dræbt i disse angreb og omkring 50 svært skadet. Den engelske flåde mistede også otte søfolk dræbt i maj 1937, da destroyeren HMS Hunter ramte en mine udlagt af Francos skibe syd for Almería.

Arthur Dooleys (1929-1994) La Pasionaria (1971), Custom House Quay

Arthur Dooleys (1929-1994) ‘La Pasionaria’ (1971), Custom House Quay

Paul Shaw

Medlem af ledelsen i RMT, Paul Shaw, sagde i forbindelse med den kommende afsløring af monumentet, at fagforeningen var glad for, at de søfolk, som viste mod og offervilje ved at bryde blokaden af det republikanske Spanien gennemført af Franco med hjælp af Hitler-Tyskland og Mussolinis Italien til sidst bliver anerkendt med et offentligt monument.

“Ved at sejle mad og vigtige forsyninger til Spanien og også ved at redde flygtninge, handlede disse besætninger i den britiske arbejderbevægelses bedste traditioner”, ytrede Paul Shaw. Han tilføjede: “Det er helt som det skal være, at de bliver huskes med et nationalt mindesmærke ved Clyde – især så tæt ved ‘La Pasionaria’-statuen og ved den gamle Glasgow ‘Pool’.