| SPANISHSKY.DK 6. JUNI 2019 |

 
Af Allan Christiansen

Hæren og kirken bag Franco

Både før, under og efter den Spanske Borgerkrig støttede Franco sig til Kirken, som sad i regeringen indtil Francos død og en tid derefter. Men bag det hele stod hæren, som blev Francos tro støtte. En række admiraler og generaler besad betydende ministerposter i regeringen – blandt andet ministerpræsidentposten.

Efter Franco var kommet til magten og havde tvunget det spanske folk under jernhælen med hjælp fra Tyskland, Italien og Portugal (og i parentes bemærket også med symbolsk støtte fra Mærsk på 5000 kr.), havde styret behov for at blive anerkendt af den øvrige verden. For at give landet et demokratisk skær genåbnede man parlamentet, Cordes i 1943. Det havde dog ikke den ønskede virkning.

USA støtter Franco-styret
Franco og Eisenhower i kærlig omfavnelse i 1959. USA har – som med Spanien – en lang og historisk tradition for at støtte fascistiske regimer

Franco og Eisenhower i kærlig omfavnelse i 1959

Tiden arbejdede for Franco. Den kolde krig blev koldere og koldere, og fra begyndelsen af 1950’erne blev den fascistiske og antikommunistiske Franco mere og mere spiselig for de vestlige lande. Både paven og USAs nye ultrakonservative præsiden Dwight Eisenhower indgik et tættere samarbejde med Spanien, og den 23. september 1953 blev den såkaldte Madrid-pagt underskrevet. Ifølge traktaten indgik Spanien og USA et både militært og økonomisk samarbejde. Fra da af kunne Franco roligt se fremtiden i møde.

Det er ikke mennesker det drejer sig, men penge og magt

USAs og Francos forsøg på at få Spanien optaget i Nato i 1955 slog fejl, men som man siger ”kommer tid kommer råd”. I FN havde man ikke de samme betænkeligheder, for her blev landet optaget samme år samt i en række andre internationale organisationer.

Man kan sige meget om Eisenhower, men at han lider af fine fornemmelse, kan man ikke beskylde ham for. I 1959 var han på officielt besøg i Madrid. Det var første gang et vestligt statsoverhoved havde besøgt Spanien siden 1940, hvor Hitler mødtes med Franco i Hendaye ved grænsen til Frankrig.

Fra 1969 var Spanien reelt accepteret i og af Vesten (og af Vesttyskland, naturligvis).


Kilde:

Jensen, Svend-Arne: Spanien – diktatur eller demokrati (e-bog), Lindhardt og Ringhof, 2017. Læs uddrag af bogen


Der ligger en masse fotos, videoer og artikler på nettet om Franco og Eishenhower. Her er eksempelvis to videoer:

Spanish General Francisco Franco greets U.S. President Dwight D Eisenhower on his arrival at the Torrejon AFB in Madrid

Spanish General Francisco Franco and U.S. President Dwight Eisenhower deliver speeches at the Torrejon AFB in Madrid