| SPANISHSKY.DK 5. DECEMBER 2020 |

 
Af Allan Christiansen

5. Frikorps Danmark til kamp mod bolsjevismen

Efter et vist pres fra højreorienterede kredse omkring Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, DNSAP, accepterede regeringen den 29. juni 1941, at der blev oprettet en militær formation af danske frivillige med navnet Frikorps Danmark, der som en enhed i Waffen-SS skulle sættes ind på Østfronten i kampen mod bolsjevismen.

Besættelsen og befrielsen: 5. Frikorps Danmark til kamp mod bolsjevismen: Hverveplakat for Frikorps Danmark

Hverveplakat for Frikorps Danmark: Det var gamle Danmark med de bølgende kornmarker og den stålsatte danske viking, der skulle forsvare os mod de røde ”undermennesker”

Da hvervningen til korpset gik langsomt, og efter pres fra officerer i hæren, accepterede regeringen, at officerer, der ønskede at indtræde i Frikorps Danmark, kunne få orlov fra hæren uden at miste deres privilegier, og efter endt tjeneste genindtræde i hæren.

Det har senere vist sig, at en stor del af officererne i den danske hær enten var medlemmer af DNSAP eller havde stærke sympatier for Tyskland og nazismen. Sympatier, der fik næring efter Tysklands angreb på Sovjetunionen.

Besættelse og befrielse: 5. Frikorps Danmark til kamp mod bolsjevismen: 19. juli 1941, Heilende danskere på Hellerup Station, da første bataljon af Frikorps Danmark tager afsted til uddannelse i Tyskland hvorefter turen går til Østfronten

Frikorps Danmarks afrejse til Østfronten fra Hellerup Station, 19. juli 1941

De mange heilende mennesker på billedet giver indtryk af en stor opbakningen til Frikorps Danmark. Afrejsen fra Hellerup Station var et bevidst valg fra de danske myndigheders side: Hellerup er er en bydel i Nordsjælland, der var og er hjemsted for den højere middelklasse og overklassen, og her var holdningen til Tyskland og nazismen relativ positiv. Myndighederne turde ikke lade afrejsen foregå fra Københavns Hovedbanegård, da de var bange for demonstrationer og slagsmål mellem demonstranterne og de fremmødte, som tog afsked med Frikorpset.

De danske Østfronfrivilllige – Frikorps Danmark – marcherer gennem København

Frikorps Danmark marcherer gennem København

Soldaterne i Frikorps Danmark troede, at befolkningens holdning til dem var lige så positiv som regeringens, men heri tog de fejl. Under marcherne gennem byen kom det konstant til sammenstød og slagsmål med befolkningen. Ikke mindst ungdommen kom i klammeri med frikorpsmændene.

Dansk politi – lidet flatterende for dem – gjorde ellers hvad de kunne for at beskytte frikorpsmændene mod befolkningens hån og vrede.