| SPANISHSKY.DK 11 MAJ 2021 |

Mini-portræt af Honoré Daumier

Af Allan Christiansen

fransk, samfundskritisk karikatur, litograf, skulptør og maler

Honoré Daumier

Honoré Daumier blev født i Marseille den 26. februar 1808. Ret tidligt flyttede familien til Paris for at søge lykken der, men ikke alle ryger straks til tops i samfundet – ej heller familien Daumier. Familien sad småt i det, så Honoré måtte tidligt ud at arbejde.

Han blev ansat som stikirenddreng på et dommerkontor. Arbejdede huede ham ikke – til familiens store fortrydelse – men Louvre med dets store samling af billeder og antikke figurer havde hans interesse.

Daumier var i grunden selvlært, selv om han har gået på kunstskole. Familiens økonomiske stilling gjorde, at han godt kunne skyde en hvid pil efter at blive maler. Skulle han tjene til livets opretholdelse, måtte han finde andre veje. Her var kombinationen af den litografiske teknik og hans specielle talent vejen.

Han kom tidligt i forbindelse med Charles Philipon [1], der udgav La Caricature [2] og senere Le Charivari [3], som Daumier leverede tegninger til næsten hele sit liv.

Daumier er vel mest kendt for sine karikaturtegninger over forskellige emner så som advokatstanden, kongedømmet og regeringen. Men han forsøgte sig også inden for andre genrer som maleriet, træsnittet – og ikke at forglemme – bogillustrationer: Han har bl.a. illustreret Eugène Sue’s “Paris’ mysterier” og ”Far Goriot” af Honoré de Balzac.

Da Honoré Daumier lavede mere end 4000 blade til de to ovennævnte satiriske tidsskrifter, er det umuligt her at give en fyldestgørende indtryk af hans kunstneriske spændvidde, men et par små smagsprøver er her plads til. Vi har udvalgt fem karikaturtegninger fra perioden 1831-1867.

Karikatur af Honoré Daumier: Gargantua (1831)

Gargantua (1831)

 

Karikatur: I går, i dag, i morgen (1834)

I går, i dag, i morgen (1834)

 

Honoré Daumier: Rue Transnonain, den 15. april 1834 (1834)

Rue Transnonain, den 15. april 1834 (1834)

 

Karikatur af Honoré Daumier: – Ja, De har tabt Deres proces – ganske vist....men De har dog haft den fornøjelse at høre mig tale (1848)

– Ja, De har tabt Deres proces – ganske vist….men De har dog haft den fornøjelse at høre mig tale (1848)

 

Karikatur af Honoré Daumier: Den europæiske ligevægt (1867)

Den europæiske ligevægt (1867)


Noter:

[1] Charles Philipon

[2] La Caricature

[3] Le Charivari