| SPANISHSKY.DK 19. JUNI 2020 |

Den nedenfor omtalte mindetavle er den første af sin art, der er opsat for at hædre de mænd og kvinder, der drog til Spanien for at forsvare demokratiet mod fascismens hærgen i Europa. Rød Fond Oplysning (RFO) og Tue Tortzens initiativ og entusiasme bør få andre – over hele landet – til at tage handsken op og arbejde for, at enhver by hædrer de af byens borgere, der kæmpede for demokratiet i de Internationale Brigader under den Spanske Borgerkrig

 
Af Allan Christiansen

Tue Tortzens tale ved afsløringen af mindetavlen på Kulturnatten i Hillerød den 24. september 2010. Her gengivet i sin fulde ordlyd:

Tue Tortzen holder tale ved afsløringen af mindetavlen for de tre spaniensfrivillige fra Hillerød under Kulturnatten 24. september 2010

Tue Tortzen holder tale ved afsløringen af mindetavlen i Hillerød

“Det vi højtideligholder her i Hillerøds kulturnat er sket for længe siden.

Nogen af os husker måske Franco, nogen har måske lidt dårlig samvittighed over, at de tog på ferie i Spanien, mens han var diktator. Ferieparadiset blev holdt i et jerngreb frem til 1976. Folk blev tortureret og henrettet efter middelalderlig tortur. Fagforeninger og politiske partier var forbudt – og alligevel var Franco med i det pæne selskab af europæiske statsoverhoveder. Det vi så i 70’ernes Spanien, var resterne af et regime, som kom til magten ved hjælp fra Hitler og Mussolini før 2. verdenskrig.

Det var denne katastrofe, som tre unge mænd fra Hillerød – Harald Jacobsgaard Hansen, Niels Ketil Repstock og Leon Djuvert Pedersen tog af sted for at forhindre.

Portrætfoto af Harald Jacobsgaard Hansen

Harald Jacobsgaard Hansen

Portrætfoto af Niels Ketil Repstock

Niels Ketil Repstock

Fra hele verden strømmede frivillige til Spanien for at støtte regeringen mod Franco og hans lejesoldater. De vidste, at det var en ulige kamp; de vidste, at Hitler-Tysklands ”Luftwaffe” trænede i terrorbombning af de spanske byer, og de vidste, at Mussolini pumpede våben og tropper ind over grænserne, mens det øvrige Europa blot så til. Alligevel troede de på sejr for folkefronts-regeringen og satte livet ind for demokratiet.

En soldat holdt i gennemsnit i en måned ved fronten, og det blev også virkelighed for Harald og Niels Ketil. Harald faldt i et baghold 19. juni 1937 under en offensiv mod fascisterne ved Guadalajara Niels Ketil faldt for en pansergranat ved Jarama-fronten, som var en del af forsvaret for Madrid.

Leon vendte hjem, da de Internationale Brigader blev opløst i slutningen af 1938. Da de tyske tropper besatte Danmark få år efter, gik han ind i modstandsbevægelsen. Efter nogen tid blev han taget af dansk politi og indsat i Vestre Fængsel, senere blev han overført til Horserød-lejren i Nord-Sjælland. Efter Krigen bosatte han sig i Sverige.

Vores by har ikke så mange helte. Nogen af modstandsfolkene har fået veje opkaldt efter sig og alle blev hædret i fællesskab ved 60 års-dagen for Danmarks befrielse.

RFO Fonden, som er stiftet til minde om Arbejdsmændenes Fagforeninger i Gadevang, Skævinge, Hillerød og Hammersholt, har ønsket at hædre de tre unge mænd, som for 73 år siden tog af sted for at standse fascismens fremmarch i Europa og dermed den Anden Verdenskrig.

To af dem betalte den højeste pris og den sidste noget, som kommer tæt derpå.

Æret være deres minde.”

Mindetavlen fo der tre spaniensfrivillige fra Hillerød, afsløret ved Kulturnatten 24. september 2010

Mindetavlen for de tre spaniensfrivillige fra Hillerød