| SPANISHSKY.DK 26. JUNI 2020 |

Den yderst produktive digter Rafael Alberti, der var det sidste overlevende medlem af gruppen af spanske digtere kaldet Generaciõn de 1927, døde den 28. oktober 1999 i sit hjem uden for Cadiz i en alder af 96 år. Alberti var siden sine tidligste ungdomsår medlem af Partido Comunista de España, det Spanske Kommunistiske Parti (PCE) og var samtidig med internationalt kendte personligheder som Frederico García Lorca, Luis Buñuel og Pablo Ruis Picasso

 
Af Allan Christiansen

Rafael Alberti (født 16. december 1902) tilsluttede sig under den Spanske Borgerkrig Alianza de Escritores Antifascistas (‘Sammenslutningen af Antifascistiske Forfattere’) og var en af de drivende kræfter bag sammenslutningens blad El Mono Azul (‘De Blå Overalls’).

Digteren og spaniensfrivillige Rafael Alberti

Rafael Alberti

Han var leder af El Batallón de Talento, som var en del af El Quinto Regimiento (‘Det Femte Regiment’). Efter sammenbruddet af den 2. spanske republik søgte han asyl i Argentina og efter 2. verdenskrig i Italien. Han vendte tilbage til Spanien efter Francos død og blev ved det efterfølgende valg valgt til medlem af Parlamentet for PCE sammen med Delores Ibarruri – La Pasonaria.

Hans bånd til de Internationale Brigader var stærkt og under borgerkrigen skrev han digtet ”Hermanos”, som den britisk-cypriotiske spanienskæmper Michael Economides reciterede i Palacio de Deportes (‘Sportspaladset’) i Madrid under hyldestarrangementet for de Internationale Brigader den 5. november 1996 i anledning af 60-året for udbruddet af den Spanske Borgerkrig.

Den britisk-cypriotiske spaniensfrivillige Michael Economides

Michael Economides

Det var en af de helt store oplevelser at være til stede og se og høre den 87-årige Michael Economides recitere digtet. Selv om man som udlænding ikke forstod ordene, var det nok blot at være til stede. Ordene kom til dig på en anden måde, ikke kun gennem ørerne, hele stemningen og hans fremtoning gjorde, at man forstod ordene med hjertet. Economides døde 20 dage efter, at han havde reciteret digtet.

Hør og se Michael Economides recitere digtet.

Rafael Alberti havde mange talenter; ud over at digte, malede han – bl.a. Fredsduen i rødt, gult og lilla, som blev lavet i et specieltryk til de tilrejsende brigadister som tak og en souvenir til minde om deres besøg i Spanien i 1996.

Rafael Albertis fredsduemaleri. Teksten på maleriet: Esta paloma de la Paz para de las valientes "Brigadas Internacionales" (‘Denne fredsdue er til de modige Internationale Brigader’)

Teksten på maleriet: Esta paloma de la Paz para de las valientes “Brigadas Internacionales” (‘Denne fredsdue er til de modige Internationale Brigader’)