| SPANISHSKY.DK 31. JULI 2017 |

Kaptajn Archibald Dickson er en walisisk helt fra den Spanske Borgerkrig. Dickson og besætningen på S/S Stanbrook reddede tusindevis af spaniere fra de fremrykkende fascistiske tropper. De bliver nu hædret i både Spanien og Wales

 
Ifølge den franske tegner og journalist Jean Effel skete der noget specielt, da Gud skabte Adam med hjælp fra sine små ivrige og hjælpsomme engle. Adam havde fået alt, hvad vi forstår ved et menneske: hud, hår, knogler og hjerne, og så står Gud lidt og tænker sig om, i hånden har han hjertet – han konfererer med sine hjælpere – hvordan skal det placeres? Så siger han de vise ord: “Hjertet er jo rødt, så skal det selvfølgeligt sidde til venstre”.

Redningsaktionen

Det gjorde det på den walisisk kaptajn Archibald Dickson og hans besætning, der mod slutningen af den Spanske Borgerkrig reddede flere tusind civile republikanske flygtninge fra de fremrykkende fascistiske tropper. 

S/S Stanbrook og besætning: Kaptajn Archibald Dickson

Kaptajn Archibald Dickson

S/S Stanbrook var det sidste skib, som forlod havnen i Alicante, før general Francos italienske styrker indtog den i marts 1939 – i de sidste dage af borgerkrigen. Der var 2638 civile republikanske flygtninge ombord, der blev sejlet i sikkerhed i Algeriet.

De måtte efterlade tusindevis af andre på havnen i Alicante, hvor de blev arresteret af Francos og Mussolinis tropper og ført til den berygtede koncentrationslejr Campo de los Almendros. Her henrettede fascisterne mange af de tilfangetagne og mange andre døde under umenneskelige forhold.

Det gode skib S/S Stanbrook med 2638 flygtninge ombord i Alicante havn

Det gode skib S/S Stanbrook med 2638 flygtninge ombord i Alicante havn

Tragisk nok mistede Archibald Dickson og hans besætning livet – kort efter at de havde reddet de civile flygtninge fra Francos tropper: S/S Stanbrook blev ramt af en torpedo fra en tysk ubåd og sank i november 1939 – i begyndelsen af anden verdenskrig.

Til minde

En plakette til minde om Dickson og hans besætning blev afsløret i Alicante havn 30. marts 2014 – 75 år efter S/S Stanbrooks sidste afrejse fra havnen i Alicante.

I 2015 besøgte en delegation fra Cívica de Alicante para la Recuperación de la Memoria Histórica (Alicante’s ‘Civile Kommission for genkaldelse af den historiske hukommelse) [1] Archibald Dicksons hjemby Cardiff og overrakte Cardiff Byråd en plakette til minde om S/S Stanbrooks besætning. Ceremonien blev overværet af 2 af Archibald Dicksons børn, Arnold Dickson og Dorothy Richardson, og 1. maskinmester Henry Lillystones børnebørn David Lillystone og Sandra Robinson.

Den spanske delegation: Til venstre Cardiff’s borgmester Margaret Jones, i midten Pedro Martinez og til højre Arnold Dickson

Den spanske delegation: Til venstre Cardiff’s borgmester Margaret Jones, i midten Pedro Martinez og til højre Arnold Dickson

Inskriptionen på mindepladen er på engelsk, spansk og walisisk, og det forventes, at mindeplaketten vil blive installeret på havnefronten i Cardiff i 2017 [2].

Britiske sømænd

Omkring 29 britiske skibe blev ødelagt eller gik tabt under borgerkrigen som følge af fascistisk luftbombardement og ubådsangreb og snesevis af søfarende blev dræbt.

Organisationen International Brigades Memorial Trust arbejder for en større anerkendelse af den rolle, som britiske søfarende spillede – såsom Archibald Dickson og hans besætning, i at omgå den fascistiske blokade af de spanske republikanske havne.


Notes:

[1] I Spanien er der på folkelig basis oprettet kommissioner, der har til formål at holde det officielle Spanien og befolkningen op på, hvad der skete under Francoismen. Blandt andet prøver man at opspore steder, hvor fascismens ofre er blevet begravet, så man ved udgravning kan identificere de pågældende personer.

[2] Mindepladen blev opsat den 28. marts 2019 – 80-året for Archibald Dickson og S/S Stanbrooks besætnings redningsaktion og 80-året for afslutningen på den Spanske Borgerkrig.


Revideret af Maria Busch, 2020