| SPANISHSKY.DK 5. OKTOBER 2021 |

Nancy Phillips læste for en del år siden en biografi af en tysk brigadista og faldt over et udtryk, hun aldrig havde hørt før: Zweiten Versuch – den “Anden Indsats”. Ved hjælp af den tyske spaniensfrivillige Ludwig Renns beretninger, som Reinhardt Silbermann gav Nancy Phillips sammen med et historisk foto, fandt hun ud af, at den Anden Indsats var en vigtig del af den XI. Brigades historie’

 
Af Nancy Phillips, med tak til Reinhardt Silbermann/Oversættelse (fra engelsk) af Maria Busch

Den Anden Indsats fandt sted et par måneder efter, at de fleste spaniensfrivillige, der kunne vende tilbage til deres respektive hjemlande, forlod Spanien og kort før Barcelonas fald.

Den 23. januar 1939 opfordrede den spanske regering endnu engang de spaniensfrivillige til at bistå Republikken. Denne gang skulle de beskytte de spanske flygtninge, der søgte mod Frankrig på flugt fra de fascistiske troppers angreb. De spaniensfrivillige i den reorganiserede XI. Brigade skulle nu tage stilling til, om de var villige til at gå i kamp igen.

Ifølge Ludwig Renn var der tale om i alt 1360 tyskere, østrigere og skandinaver – heriblandt de invaliderede. Alle spaniensfrivillige blev hen på aftenen den 23. januar 1939 indkaldt til et møde i en stor café i La Bisbal d’Empordà-distriktet. Der var slet ikke plads til de over tusinde mænd i caféen, og der var kun få, der kunne sidde ned. Brigadekommandør Américo Brizuela Cuenca sad sammen med nogle mænd på et lille podie, hvor musikerne plejede at sidde.

“Han rejste sig: “Kammerater! Vi har indkaldt jer til et møde, der kræver alles samarbejde og hvor vi har brug for at høre alles mening. Som I ved, blev grænsen kortvarigt åbnet. I dette tidsrum ankom der nye våben. Situationen ved fronten er meget kritisk. I dette øjeblik er Barcelona tæt på at falde. Vi er nødt til at iværksætte ganske særlige foranstaltninger for at beskytte byen.

I ved, hvorfor ministerpræsident Negrin aftalte med Folkeforbundet, at de Internationale Brigader skulle trækkes tilbage. Han ønskede enten at tvinge Hitler og Mussolini til at trække deres tropper tilbage eller i det mindste at udstille deres lovløshed til den del af verdensbefolkningen, hvor gældende lovgivning og internationale traktater overholdes. I ved også, at selvom vi trak vores internationale tropper tilbage, trak Hitler og Mussolini ikke deres tilbage.

I ved også, at den franske regering indvilligede i vores tilbagetrækning, fordi det ville svække vores sag, men dernæst ikke ville tillade, at vi forlod Spanien. Franskmændene har forspilt enhver ret, de måtte have haft til at forpligte os til samarbejde. Det er derfor, de spaniensfrivillige mobiliseres igen. Det er dog ikke alle de tilstedeværende, der skal tvinges til fronten. Vi har adskillige gamle, syge og sårede iblandt os. Ingen skal tvinges. Jeg spørger jer derfor: Har I lyst til frivilligt at tage tilbage til fronten? Fortæl mig, hvad I tænker.”

Lige så snart brigadekommandøren havde holdt sin tale, så jeg en eller anden, der rejste sig op: “Kammerater! Hvad handler denne diskussion sig om? Tog vi til Spanien for at hænge ud langt fra fronten? Nej, vi kom for at kæmpe! Når Spanien kalder til kamp, følger vi trop!”

“Bravo” lød det fra mange af de spaniensfrivillige. Så brød et så øredøvende råb af stemmer ud, at man knapt kunne skelne den ene fra den anden.

“Vi tager tilbage til fronten.”

“Giv os en tilmeldingsliste.”

“Der er lister ved alle udgangene!”, råbte brigadekommandøren.

Midt i larmen kunne man høre en stemme, der sang Internationalen. Mange fik tårer i øjnene, for dette var spaniensfrivillige, der havde kæmpet i årevis og gennemlevet slavearbejde, fængsel og koncentrationslejr.

Da sangen var slut, bevægede skaren af frivillige sig mod udgangene og stillede sig i tæt ring rundt om de små borde med tilmeldingslisterne. En efter en banede de sig vej og skrev under – de fleste med blokbogstaver for at undgå navneforviklinger.” [1]

Således begyndte den XI. Brigades Anden Indsats.

Den "Anden Indsats": Navneopråb i en enhed i den XI. Brigade, 1939

Navneopråb i en enhed i den XI. Brigade under den “Anden Indsats”, 1939. Foto: PASAREMOS, Militærakademiet Friedrich Engels, DDR

Den XI. Brigades bataljoner og den spanske folkehær trak sig i slutningen af januar 1939 tilbage og påbegyndte deres defensive kampe mod fascisterne fra området Granollers-La Garriga (nord for Barcelona) til den franske grænse. De spaniensfrivillige beskyttede i deres sidste kampe den ca. halve million spanske flygtninge, der desperat forsøgte at undslippe til Frankrig – en masseflugt, der på spansk blev kaldt La Retirada.

Den XI. Brigades I. bataljon Edgar-André, anført af Ernst Buschmann, blev den 12. februar 1939 den sidste enhed i de Internationale Brigader, der forlod spansk jord, da den krydsede grænsen til Frankrig ved Le Perthus.

 

Ernst Buschmann i Hamburg, december 1986. Fotos: Privateje


Citat:

[1] Renn, Ludwig Gesammelte Werke in Einzelausgaben, Band 6: Im Spanischen Krieg, Morelia-Eine Universitätsstadt in Mexiko, Aufbau-Verlag Berlin und Weimar 1977, ‘Wiedereinsatz der Internationalen’, p. 396

Kilde:

Militærakedemiet Friedrich Engels: PASAREMOS, DDR

Ludwig Renn, Gesammelte Werke in Einzelausgaben, Band 6: Im Spanischen Krieg, Morelia-Eine Universitätsstadt in Mexiko, Aufbau-Verlag Berlin und Weimar 1977