| SPANISHSKY.DK 1. NOVEMBER 2019 |

 

Wir versprechen, ihre Erinnerung zu ehren
Deine Treue und Deinen Mut
indem sie zum Sieg führt,
die Sache, für die Du Dein Blut geopfert

Vi lover at ære dit minde
Din trofasthed og dit mod
derved at det fører til sejr
den sag som du ofred dit blod

Friedrich “Fritz” Schuhmann var blandt de mellem 3000 til 5000 tyskere og østrigere, der meldte sig som frivillige på Republikkens side i den Spanske Borgerkrig. Han blev dræbt under slaget om Brunete knap 31 år gammel

 
Af Allan Christiansen

De tidlige år

Friedrich Schuhmann blev født den 12. august 1906 i Höchst im Main, som nummer seks af en børneflok på otte. Født i en ganske almindelig tysk arbejderfamilie, der ikke lod sig smitte af den brune pest, der hærgede i Tyskland i 1920’erne og 1930’erne. Hans far, Karl Friedrich, der var født i 1864, blev tidligt politisk organiseret, i 1900 blev han medlem af Sozialdemokratische Partei Deutschlands (Tysklands Socialdemokratiske Parti) i Höchst.

Schuhmann kom i lære som låsesmed i Höchst og dyrkede sin musikglæde sammen med sine kammerater i Höchst Mandolin-klub. I starten af 1920’erne blev han medlem af ungdomsorganisationen Kommunistischer Jugendbund Deutschland (Tyske Ungkommunister), fire år senere indmeldte han sig sammen med to af sine søskende og faderen i Kommunistische Partei Deutschland, KPD (Tysklands Kommunistiske Parti).

Höchst mandolinklub på udflugt til Koblenz i 1920’erne, bagerst fra v. Fritz Schuhmann

Höchst mandolinklub på udflugt til Koblenz i 1920’erne, bagerst fra v. Fritz Schuhmann

1930erne og politisk arbejde

Den store økonomiske krise i 1929 til op i 1930’erne kastede mange ud i arbejdsløshed, og krisen ramte også Friedrich, så han som arbejdsløs for at klare dagen og vejen måtte bo hos sine forældre i Kurmainzer Straße 28 (i dag nr. 20).

Friedrich blev hurtigt engageret i politisk arbejde, og fik mange forskellige opgaver at løse for partiet Frankfurt am Main-området. Ikke mindst på grund af sit partiarbejde i KPD, måtte han flygte, da Nazistpartiet med Hitler i spidsen kom til magten i 1933. I første omgang flygtede han til den tyske delstat Saarland i august 1933, hvor han boede, indtil der i maj 1935 begyndte at cirkulere nogle lister med navne på kommunister, der var flygtet fra Gestapo [1] i Frankfurt am Main med opfordring til at arrestere og udlevere blandt andet Friedrich Schuhmann. Listerne var forsynet med foto og registreringsnummer – Friedrich Schuhmann med registreringsnumrene 3554 og 1627.

Nytårskort fra Friedrich Schuhmann, 31. december 1934, formodentlig fra Saarland

Nytårskort fra Friedrich Schuhmann, 31. december 1934

Med denne trussel hængende over hovedet og afstemningen i Saarland om tilslutning til ‘Riget’ i 1935 flygtede han til Asnières, en mindre forstad lidt nord-vest for Paris. Her blev han arresteret af politiet og udvist til Bruxelles. En ting er, hvad politiet mener, en anden ting, hvad man selv ønsker, så kort efter han var blevet udvist til Bruxelles, vendte Friedrich  tilbage til Frankrig, nærmere bestemt til Neuilly-sur-Marne, en forstad lidt øst for Paris, hvor han bosatte sig i 9, Rue de la Paix.

Den Spanske Borgerkrig

I august 1936 rejste han via Paris til Barcelona, hvor han blev indrulleret i Centuria Thälmann (‘Hundredmandsgruppen Thälmann’) oprettet af Hans Beimler [2] med hovedkvarter på Plaza de Catalonia. Friedrich kæmpede her, som leder for en maskingeværgruppe, sammen med danskerne, brødrene Harald, Kaj, Aage Nielsen og Hans Petersen [3].

I begyndelsen af oktober blev Centuriaen overført til Albacete og indgik i XI. Internationale Brigade, som blev oprettet den 17. oktober 1936. Friedrich kæmpede først i 1. Bataljon Edgar André (egl. Edkar André) og blev kort før slaget ved Brunete overført til 3. Bataljon Ernst Thälmann.

I begyndelsen af juli 1937 iværksatte den militære ledelse for forsvaret af Madrid en offensiv ved Brunete i et forsøg på at drive de fascistiske Franco-tropper væk fra Madrid. Målet var at indtage Brunete og gå mod syd og forenes med de republikanske tropper ved Jarama. Man nåede at befri Brunete, men så gik angrebet i stå.

Ludwig Renn [4] skriver i sin bog Im spanischen Krieg, s. 323 [5]: ”….Varm luft lå som en tåge over de karrige marker, og fly cirkulerede over markerne foran os,….jeg kom med en lastbil og så gik det gennem flere landsbyer, der var jævnet med jorden under fascisternes første modangreb. Foran os så jeg en ny sønderbombet landsby, det var Brunete. Ved vejsiden ikke langt fra kirkegården lå staben. Siden klokke 11 havde Edgar André og Thälmann kæmpet sammen med Lister. [6] Klokken 16 kom General Walter og aflagde rapport, efter han havde aflagt rapport sagde han:  ‘Afdeling til højre for os har dækket landsbyen Quijorna fra tre sider, men har ikke været  i stand til at indtage den… jeg tror at vores mandskab vil blive brugt mod Quijorna’.

Kort efter general Walter var gået, dukkede sværme af fascistiske fly op og bombarderede Brunete. En anden del af bomberne fløj over os og faldt i landsbyen bag os, alle var tunge Junkers-fly. Vores to bataljoner havde på denne dag, i denne kamp 14 døde og 3 sårede.”    

Friedrich Schuhmann var én af de døde.

Til minde…

Den 8. maj 2012 blev der nedlagt en snublesten foran Kurmainzer Straße 28 (i dag nr. 20) til Friedrich ”Fritz” Schuhmanns minde

Snublesten nedlagt foran Kurmainzer Straße 28 (i dag nr. 20) til minde om Freidrich Schuhmann

Snublesten for Friedrich Schuhmann

Nedlæggelse af snublesten til minde om Friedrich Schuhmann

Nedlæggelse af snublesten

 

 

 

 

 

 

 

…og i november 2018 blev der opsat en tavle på et træ i en mindelund i La Fatarella, Spanien.

Plakette for Friedrich Schuhmann opsat på et træ i en mindelund i Fatarella, Spanien i november 2018

Plakette for Friedrich Schuhmann, november 2018


Noter:

[1] Gestapo (Geheime Staatspolizei) var Hitlers hemmelige statspoliti.

[2] Forslag til læsning: Beimler, Hans: Im Mörderlager Dachau: Vier Wochen in den Händen der braunen Banditen. På dansk: I Morderlejren Dachau: fire Uger i de brune Banditters Haender, Arbejderforlaget, 1933.

[3] Du kan læse om brødrene Nielsen og Hans Petersen i artiklen Fire danskere i den Spanske Borgerkrig

[4] Ludwig Renn (22. april 1889 – 21. juli 1979) synonym for Arnold Friedrich Vieth von Golßenau (af adelig herkomst), forfatter til blandt andet Im spanischen Krieg (Aufbau Verlag, Berlin og Weimar, 1968)  – der på dansk ville hedde I den spanske krig – og adskillige børnebøger. Ludwig Renn var en af de få uddannede officerer i de Internationale Brigader.

[5] Oversat fra tysk af Allan Christiansen, 2019

[6] Enrique Líster var general/kommandant i 11. Division i den Republikanske Arme.